Comfortzone: het leven is zalig

Comfortzone op elke cursus hoor je dat je uit je comfortzone moet stappen om persoonlijk te groeien.
Weet jij precies wat ‘comfortzone’ is?
Hoe ziet jouw comfortzone er uit?

Ik kijk vaak naar mijn Border Collies en leer veel over comfortzone. Zij hebben een heel kleine comfortzone. Als ze buiten zijn tijdens het wandelen willen ze maar een ding; de bal halen. Daarvoor worden veel grenzen genomen.

Regen daar doen Borders niet aan, hondenweer is zoals de naam al zegt; tijd om naar buiten te gaan.
De herfst brengt bladeren en liefst in grote hopen lekker nat en vies, daar kun je in springen.
Als het vriest en de bal gaat het ijs op, dan is het even piepen zeker als het ijs kraakt maar de bal (of tak) wordt gehaald.
Golven zijn iets waar je tegen in kunt springen, grote wacht je af en je kunt uitkienen waar de bal terechtkomt.
Sneeuw is om in te rennen, glijden of gewoon op eten.
Met modder maak je een heerlijke sliding naar de bal.
En koud water, als blaffen de bal niet terugbrengt is zwemmen de enige optie.

Ok. ze kennen ook een comfortzone bij de baas op de bank of het liefst op bed. Als de familie compleet is nadat we gegeten hebben, dan gaan ze in de zone en vallen ze tevreden in slaap. Om al heel snel te dromen en alle avonturen te verwerken.

Hoe is THE ZONE eigenlijk ontstaan?

Als baby maak je kennis met het leven binnen en buiten de zone. Het leven is dan nog zeer overzichtelijk. Lust of onlust, liefde of pijn. Het eerste is lachen het tweede is huilen. Mams reageert dan direct. Als je huilt krijg je een schone luier, een flesje of de tiet. Dan dommel je weer tevreden weg.

Als baby ben je een open wezen vol liefde voor het leven. Dan komen de eerste onverwachte gebeurtenissen, je schrikt en soms is het traumatisch. Dus weet je snel: het leven in de zone is veilig, daarbuiten ronduit eng.

Wat is er nou zo moeizaam aan een comfortzone?

Het leven binnen de comfortzone brengt tevredenheid. Goed toch? Het is in ieder geval heel Nederlands, onze taal zit tjokvol gezegden die je vertellen dat middelmatig the way to go is.

Laten we vooral maar gewoon doen en onder het maaiveld blijven. Lekker huisje-boompje-beestje, overzichtelijk met een natje-en-een-droogje- de dromen over beroemd worden. En dat kwartje worden? Forget it!

De media maken gretig gebruik van onze behoefte aan comfort. Dus plannen ze gezellige quizzen met Linda, avonturen van Geer en Goor of samen kijken naar een boer. Er is niets voor niets zo iets als ‘prime-time’ en de weekend programmering. Wachtend op de prins neem je gewoon nog een tweede koekje.

Het is ook de plek van lekker klagen, een ander de schuld geven, wachten en hopen op beter. Kortom alles wat ons slachtofferschap zo mooi kleurt. Zo is de comfortzone DE veilige plek voor middelmatigheid.

Voor niets gaat de zon op in de Comfortzone

Er is een schaduwzijde. Als je er lang in blijft hangen dan zak je er langzaam in weg. Dan wacht je verveling of ronduit depressie. Je kent dat wel dat gevoel van grijze zinloosheid.

Meestal wil je dit gevoel niet ervaren, dus dat wordt dempen met suiker, koffie en alcohol. Als je eenmaal dempt dan demp je alles; ook liefde, blijdschap en enthousiasme.

Langzaam maar zeker verlies je de oorspronkelijke levendigheid waar je mee geboren bent. Als je zelf niet uit je comfortzone stapt dan zul je merken dat het leven je onverwachts een schop onder je kont geeft.

Dus doe een gek gooi je haar los en stap er uit.

Kortom als je wil groeien naar je eigen stralende gezondheid. Als je weer je oorspronkelijke levendigheid wilt terug halen. Dan is er een manier, hup d’r uit. Je kunt altijd weer even terug.

Hoe mooi is het als je de wereld jouw talenten laat zien, hoe fijn als je een voorbeeld wordt voor anderen gewoon door de eerste stap te zetten.

Het goede nieuws, als je oefent en leert buiten je comfortzone dan wordt die vanzelf groter. Je durft meer, je doet meer, je leeft meer!
En jij? Wat is jou eerste kleine stap?

Ik vind het leuk om te lezen wat je zoal gaat ondernemen en beleeft. Zo geef je anderen ook een kans om geïnspireerd te raken.

Vind je het leuk? Deel dan.
Peter

Leraar in gezonde vaardigheden.|Gids bij jouw heldenreis.|Provocateur met veel respect. |Sjamaan op gympen; wel de rituelen niet de poncho.|Gezondheidsfreak met twee voeten op de grond.|Vertaler van levenslessen.|Transformateur; laat je uitstijgen boven jezelf. Verheft relativeren tot kunst; lachen om zichzelf en serieus in zijn werk.

Click Here to Leave a Comment Below