Wat is een sjamaan?

Sjamaan is een verzamelnaam voor personen van diverse oervolkeren die hebben geleefd voordat de grote godsdiensten zijn ontstaan. Als ik een metafoor gebruik dan hebben sjamanen nooit de hof van Eden verlaten, sterker nog ze zijn er om de hof te onderhouden en te behoeden voor het nageslacht. De hof van Eden is natuurlijk de aarde zelf.
Een sjamaan is iemand die een serie initiaties heeft ondergaan volgens een eeuwenoud patroon. Elke initiatie geeft aan dat de leerling meer wijsheid, meer inzicht en een hogere energie heeft ontwikkeld. Een sjamaan is verboden met de aarde en de tastbare wereld om ons heen, de voelbare wereld van emoties en gedachten en verbonden met de onzichtbare wereld van spirit. Een sjamaan voert helende en genezende rituelen en ceremonies uit. In het westen is ‘genezen’ bij wet voorbehouden aan artsen en medisch opgeleiden. In de visie van de sjamaan is de westerse medische vorm van genezen eerder een herstellen van symptomen. Deze symptomen kunnen terugkomen als de levensles niet geleerd wordt en het menselijk lichtlichaam niet is hersteld.
In de training gebruiken we de rituelen en inzichten van het sjamanisme van de uit de Andes traditie. Specifiek de rituelen zoals ze doorgegeven zijn door de Q’ero en aan mij geleerd door Alberto Villodo.

Posted in: Veel gestelde vragen

Posted by admin
6 years ago